Sorg og Terapi
Sorgterapi er for dig, der har mistet eller dig, der står ved siden af et menneske i sorg, for dig der har brug for støtte til at gå en meningsfuld fremtid i møde med sorgen og den der mistet, som en del af livet.
Hvad får jeg ud af et sorgterapi:
-
sorg må ikke ødelægge livet. Lær at lev og håndtere sorgen.
-
at tale om sorgen og tab - hvilken reaktioner på tab.
-
taler om minder og ritualer
-
at arbejde med egen omsorg
Symptomer på sorg
Ofte reagerer kroppen først med stresshormoner, som gør den sørgende opkørt og anspændt. Mange har svært ved at sove og koncentrere sig. Immunforsvaret kan også blive påvirket. Psykisk er man typisk plaget af tristhed, meningsløshed, savn og længsel.
Lær din sorg at kende – jeg tager udgangspunkt i kroppen: Hvordan føles sorgen i kroppen? Er det en tunghed, trykken for brystet, anspændthed i skuldrene, hjertebanken, åndenød, mavepine eller noget andet.
Følelser
Hvilke følelser følger med sorg?
Er det panik, vrede, opgivelser, afmagt, meningsløshed, lettelse, kærlighed eller helt andre følelser.
Tanker
Hvilken tanker præger sindet?
Er det tanker om døden, om ikke at have lyst, om uretfærdighed, at det er svært at overskue tingene eller se en fremtid eller helt andre tanker.
Udsving
Hvornår fylder sorgen mest?
Om morgenen, når man vågner om aftenen ved sengetid eller andre tidspunkter.
Fordybelse
Er der noget bestemt, der fordyber sorgen?
Fx bestemte tidspunkter, mennesker, steder, musik, billeder eller noget andet.
Afledning
Er der noget bestemt, der afleder sorgen?
Fx børn, arbejde, fritidsaktiviteter, venner eller andre aktiviteter.
Individuel sorgterapi
Er det svært at få hverdagen til at fungere efter du har mistet en af dem du holder allermest af. Er det svært at komme i gang med dagen, og få noget til at give mening? Er du ked af det hele tiden, eller prøver du at undgå at tænke på den, der ikke er her mere? Har du svært ved at genkende dig selv, som den du var før dit tab? Også når du er sammen med andre. Mærker du fysiske smerter i kroppen, kroppen bliver aktiveret af stresshormoner, og der er mange følelser på spil. Der er mange reaktioner på spil i sorgen, fysiologiske, følelsesmæssige, tankemæssige, adfærd, sociale og det eksistentielle.
Sorg er den reaktion vi har, når vi mister noget elsket, eller noget vi har være knyttet til. Det er en menneskelig reaktion, som opstår når vi bliver adskilt fra en person eller noget som har betydning for vores liv og forståelse af os selv.
Gruppeforløb sorgterapi
Jeg vil lave gruppeforløb max 8 deltagere. Det vil være et forløb på 7 gange.
Som regel er det først en god ide at deltage i en sorggruppe tre til fire måneder hvis det handler om et dødsfald.
De fleste, der deltager i en sorggruppe oplever god støtte og øget livskvalitet som følge af hjælpen i gruppen. Det bliver lidt nemmere at bære sorgen, og det bliver lidt nemmere at leve i sin nye hverdag. Det skyldes blandt andet, at det er selve formålet i en sorggruppe at forholde sig til sin sorg og sine nye livsvilkår.
På den måde sker der en bevidst bearbejdning af tabet og sorgen, hvor risikoen ellers kunne være, at de svære tanker og følelser blot fik lov til at blive gemt væk uden rigtigt at blive forløst.
I en sorggruppe er der i høj grad plads til sorgen. Det giver et godt udbytte at høre ligesindedes historier og deres reaktion på at have mistet en tæt på, eller en sorg i at have mistet noget værdifyldt.